Изложба - „Метаморфози: химеричното дрво“Изложба

Метаморфози: химеричното дрво“

 

Кристијан Барде

Ирена ГапковскаИнспирирани од античко дрво во градината на Кристијан Бардет, уметниците Ирена Гапковска и Кристијан Барде создадоа дијалог помеѓу фотографиите и песните на Барде и сликите на Гапковска, одразувајќи ги и она што го гледаат и она што го замислуваат. „Метаморфоза: химеричното дрво“.

 

Дрвото на животот е симбол на Едемската градина. Динамичните и сензуални бои претставуваат преродба на природата и вечен живот. Човечката форма ја претставува уметничката визија. Исто така, ја претставува нашата врска со природата, која е исто така вечна.

Уметничките дела ја покажуваат радоста на животот. Лицата ги изразуваат транзициите на животот. Како годишните времиња, како и времето, животот никогаш не завршува, но даден момент може да постои само еднаш пред да исчезне: циклусот на животот.

 

Медитеранскиот пејзаж наликува на македонскиот пејзаж. Дрвото од кое е инспирирана изложбата е едно од најстарите дрвја на францускиот брег, затоа ја охрабруваме соработката со еколошките здруженија и помеѓу француските и македонските уметници.

 

Изложбата вклучува 12 фотографии, 12 цртежи и 3 песни - вкупно 27 врамени дела - по 55 см х 70 см. Каталозите за изложбите ќе бидат достапни на англиски и француски јазик.

 

Оригиналните цртежи и фотографии на изложбата НЕМА да бидат на продажба се додека не заврши турнејата.

Posted in: Events

Jul 26, 2021 00:38